een schip vol dromen

vaart van toen naar nu en ik

moet hun veerman zijn

 

- Ida Vos

 

 

Een levensecht en waargebeurd verhaal

 

Violist Bert Vos vertelt samen met zijn Shtetl Band Amsterdam het ongelofelijke en waargebeurde verhaal van zijn moeder, de jeugdboekenschrijfster Ida Vos. Zij moest als Joods meisje onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later als volwassene, schreef Ida Vos vijf jeugdboeken over dit thema, waaronder het bekroonde en veel vertaalde boek 'Wie niet weg is wordt gezien'.

 

Het Koffertje van Ida Vos is een indringende muziekvertelvoorstelling waarin de Tweede Wereldoorlog wordt terug gebracht tot een persoonlijk verhaal dat elk kind kan meevoelen. De klezmermuziek uit de voorstelling versterkt dit door het verhaal te onderstrepen, maar soms ook te verzachten of juist te relativeren. Niet alleen de oorlog zelf, maar ook actuele thema's zoals pesten en buitensluiten komen uitgebreid aan bod.

 

Deze schoolvoorstelling is inmiddels 75 keer gespeeld voor groepen 7 en 8 van Nederlandse basisscholen en krijgt een uitzonderlijk hoge beoordeling door zowel leerlingen als docenten.

 

 

 

Het Koffertje van Ida Vos gaat veel verder dan 'gewone’ schoolvoorstellingen over de Tweede Wereldoorlog, omdat je er niet alleen naar kijkt, maar er ook zelf aan deelneemt. De foto's uit je geschiedenisboeken gaan leven, de plaatjes krijgen een stem. Je voélt hoe het was om doodstil te moeten zijn, om een ster te moeten dragen, om niet meer het park in te mogen. Maar je bent ook te gast op een choepa, een uitbundige Joodse bruiloft. De band speelt dansmuziek en de gasten klappen en stampen mee! En wist je dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook al superhelden bestonden?

 

Ida Vos bezocht tijdens haar leven duizenden schoolklassen in Nederland en Duitsland om haar verhaal te vertellen. Bert Vos en Shtetl Band Amsterdam zetten haar werk voort.

 

Bert Vos - verteller, regisseur en viool

Iefke Wang - viool, poyk

Erica Roozendaal - accordeon

 

 

Docent Marijke: Het was een indrukwekkende schoolvoorstelling. De leerlingen hebben op een voortreffelijke manier, geconcentreerd geluisterd en gekeken.

 

Merel: Ik geef de voorstelling het cijfer 10, want ik werd echt door het verhaal meegesleept.

 

Lucas schrijft: Je moet je voorstellen dat er 35 kinderen in de klas zitten, na de oorlog zijn dat er nog maar 4. Deze voorstelling geef ik een: 9,5. Ik ben er door geraakt en we zijn aan het denken gezet.

 

Melinda zegt:

Ik vond het knap dat de zoon van Ida Vos dit allemaal vertelde.  Ik zou het stuk het cijfer 9 geven, want het was heel erg leerzaam, alles wat in dat boek stond was echt waar!

 

Fleur, Demi Tara en Evi: Demi uit groep 7 stelde de vraag aan Bert Vos: ‘Hoe kan je dit verhaal vertellen zonder te huilen?’ Maar Bert vertelde het wel met emoties. Ida moest na de Tweede Wereldoorlog op school een opstel over die oorlog maken. Maar ze was er nog niet klaar voor. De meester zei: ‘Kom maar met mij mee Ida’. Ze vertelde toen de meester dat haar moeder aan de beurt was om te tellen wie er dood waren in haar familie. Het waren er al ongeveer 104. De meester zei daarna: ‘Jij moet niet de overledenen tellen! Weet je wat, ga jij maar de eendjes voeren! Als je dat opstel later hebt geschreven, mag ik het dan alsnog lezen?’ ‘Ja dat mag’, zei Ida toen. Aan het eind van de voorstelling vroeg Demi uit groep 8b of die meester dat werkstuk nog heeft gelezen? En het antwoord was JA! Hij vond het een prachtig werkstuk/boek.

Voor welke groepen is het?

Voor groepen 7 en 8 van de basisschool. We spelen ook in het Bijzonder Onderwijs.

 

Hoe lang duurt het? Spelen jullie vaker op 1 dag?

De voorstelling kan twee keer op een dag gespeeld worden op dezelfde locatie. De voorstelling duurt 50 minuten.

 

Hoeveel leerlingen kunnen de voorstelling bijwonen?

Vanwege het intieme karakter van de voorstelling is een maximum van 100 leerlingen ideaal.

 

Wat hebben jullie nodig?

Een ruimte waar normaal schoolvoorstellingen enzovoorts gehouden worden, zoals een aula of gymzaal, voldoet bijna altijd. Vanwege de projecties maken we graag gebruik van uw beamer en scherm of digitaal schoolbord. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan nemen we onze eigen beamer mee.

 

Hebben jullie lesmateriaal?

Er hoort een kant-en-klaar digitaal lespakket bij het programma, bestaande uit drie delen: voorbereiding op de voorstelling, waaronder twee verhalen van Ida Vos; de voorstelling en een nabespreking van de voorstelling met leerlingen. De voorstelling kan zonder enige voorbereiding prima begrepen worden, maar voorbereiding is te prefereren. Na de voorstelling krijgt u een CD met de muziek uit de voorstelling.

 

Wat zijn de kosten?

De kosten voor 1 voorstelling bedragen €850,- . Indien een tweede voorstelling op dezelfde dag en dezelfde locatie wenselijk is, dan zullen wij deze kostelooos aanbieden. Het genoemde bedrag is inclusief lesmateriaal en CD en exclusief reiskosten en 6% BTW.  De reiskosten bedragen €0,40 per kilometer gerekend vanaf Amsterdam. Natuurlijk kunt u samenwerken met andere scholen om de kosten te delen.

 

Hoe kan ik boeken?

Via het contactformulier of door te bellen naar 06-26022100 kunt u ons laten weten dat u belangstelling heeft in het Koffertje van Ida Vos. Daarna gaat het allemaal erg eenvoudig. We zullen samen met u een goede speeldatum uitzoeken. Voor de zakelijke en praktische afhandeling werken we samen met het Verteltheater en de Stichting Educatieve Orkest Projecten (SEOP). De details worden met u ingevuld en er wordt een contract  naar u gemaild. Na ondertekening van het contract mailen wij u het lesmateriaal.

Esther, de zus van Ida, beantwoordt vragen van leerlingen

CONTACT

Boekingen en praktische vragen:

 

Het Verteltheater

Ernst Weerstra

info@verteltheater.nl

030-2723022

 

Regio Haaglanden:

Stichting Educatieve Orkest Projecten

Andre Vulperhorst

06-28240980

 

Inhoudelijke vragen:
Bert Vos

Bandleider Shtetl Band Amsterdam

06-26022100

 

info@hetkoffertjevanidavos.nl

 

foxyform

 

Deze voorstelling is gemaakt en geproduceerd door Stichting Shtetl en wordt uitgevoerd door Shtetl Band Amsterdam.